Wil jij jouw angst doorgeven aan je kind?

De angst voor corona heeft zich ingenesteld in onze gedachten. Het heeft een laatje in ons hoofd gevonden en elke keer wordt dat laatje weer open getrokken. Zodat we er bezig mee blijven. En als wij ons er als ouders mee bezig blijven houden, heeft dat effect op onze kinderen. We geven onze angst door aan onze kinderen.

Ook als je er niet mee geconfronteerd wil worden, prenten de teksten op de borden en aanplakbiljetten en de briefjes die overal bevestigd en opgehangen zijn zich in je geheugen.

‘Blijf thuis!’

‘Houd anderhalve meter afstand van elkaar!’

‘Alleen samen krijgen we corona onder controle!’


Wat denk je dat het met een kind doet, als hij ziet dat jij ongemakkelijk in een boog om iemand heen loopt? Wat denk je dat het met een kind doet, dat jij verdriet hebt omdat je je vader en/of moeder niet mag omhelzen, of zelfs niet mag bezoeken? Of dat het ziet hoe fanatiek jij bent om tegen ziekte en dood te strijden?

Het kind wil dat zijn vader of moeder gelukkig is. Als jij dat niet bent, zullen kinderen er alles aan doen om jou eraan te herinneren dat je ongelukkig bent, bang bent.

Ofwel door je daarin te bevestigen en zelf extra bang te zijn voor het wereldgebeuren. Door niet naar buiten te durven, niet naar school te willen gaan. Door bang te zijn voor besmetting. Denk je nu werkelijk dat een kind daar uit zichzelf bang voor is?

Ofwel door zich tegen jou of op school af te zetten door boos te reageren. Denk je dat kinderen zo maar boos zijn en dat het niets met jou te maken heeft?

Of juist door het tegenovergestelde te laten zien: een kind dat nergens bang voor is, zorgeloos is, vrij, en soepel met alles mee beweegt. Dat al zijn zintuigen gebruikt en lekker in zijn vel zit. Wat een prachtige spiegel is dat! Zou jij die spiegel aan diggelen willen laten vallen?

Observeer en leer. Wat wil je kind jou vertellen met zijn of haar ‘verhaal’?

Op dit moment worden we al maanden bang gehouden. We kunnen vaak nergens anders meer over praten, dan over de ziekte en over de maatregelen. Wat denk je dat dit met jou doet?

Je kunt er voor kiezen om er niet in meegesleurd te worden, in die angst. Dat wil niet zeggen dat je overmoedig bent en lak hebt aan de maatregelen. Dat wil zeggen dat je niet in die negatieve energie blijft hangen. Dat je om jezelf en je kinderen geeft. Dat je de tijd neemt om indrukken rustig te verwerken en ze een plekje geeft. Dat je als een observator naar de wereld kijkt en je niet laat leiden door je emoties. Dat je goed voor jezelf en je lichaam zorgt en bewust bent van het belang van het immuunsysteem.

Zo bied je je kind de beste bescherming. Zo begeleid je je kind naar volwassenheid. Door zelf het goede voorbeeld te geven. Van iemand die zichzelf is en vanuit zijn hart leeft. Iemand die zijn grenzen duidelijk aangeeft. Iemand die persoonlijke groei nastreeft en daarbij zijn eigen gedrag onder de loep neemt. Niemand is immers perfect. Wees het voorbeeld dat jij hebt gehad of graag had gewild toen jij klein was. De persoon naar wie je opkeek.

Wie wil jij zijn, als moeder, vader, als mens?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s