Ontwikkel een sterk karakter

Hoe vaak heb je het niet gezegd: ik ben nu eenmaal zo. Ik kan niet veranderen. Herken je dat?

Maar is dat waar? Kun je je karakter niet veranderen?

Nee, het is niet waar, het is een smoesje van je brein. Je ego zit je in de weg. Jij bent in staat om je karakter te ontwikkelen, sterker te maken, mooier te maken. Het is niet makkelijk. Je zult moeite moeten doen.

De profeet Mohammed vrede zij met hem zei:

Voorzeker, ik ben alleen gestuurd om de meest nobele karaktereigenschappen te vervolmaken.” (Boechari)

“De beste onder jullie is degene met het beste karakter.” (Boecharie)

Het is dus mogelijk om je karakter te veranderen, om jezelf deugden eigen te maken. Deugden zijn positieve (karakter)eigenschappen zoals vriendelijkheid, vrijgevigheid, enthousiasme, creativiteit of geduld, die in elk van ons in meer of mindere mate aanwezig zijn.

Het kan zijn dat je je niet zozeer zorgen maakt over jezelf, maar meer over je kind of iemand anders in je omgeving. Misschien gedraagt je kind zich niet zo als je had gehoopt. Of ben je verdrietig omdat je kind zo onzeker is. Vergeet dan niet, dat de manier hoe anderen in jouw omgeving handelen of (op jou) reageren, altijd met jouzelf te maken heeft. Door middel van een workshop deugden leer je anders naar je kind, naar je omgeving en naar jezelf te kijken. Je zult positiever in het leven staan.

Wat leer je tijdens de workshop?

52deugden

  • Je zult deugdentaal leren spreken. Je leert met andere woorden deugden bij jezelf en anderen herkennen en benoemen. Words have great power. The power to help, the power to heal and the power to hurt. Use this power carefull. Deugdentaal spreken helpt je om je woorden te wegen. Stel je voor dat je kind helpt met opruimen, dan volsta je niet met “Bedankt, wat goed van je,” maar “Bedankt, wat behulpzaam, betrokken of attent, dat je me helpt met opruimen.” Je leert dit ook binnen je gezin toepassen.
  • Je herkent de deugden die bij jou sterk ontwikkeld zijn – misschien wel te sterk –  en deugden die je best wat meer mag inzetten. Je bent bijvoorbeeld zo bescheiden, dat je best wat meer assertiviteit kan gebruiken.
  • Je zult deugden herkennen achter het (voor jou) afkeurenswaardige gedrag van een ander, waardoor je de volgende keer dat je met deze persoon te maken krijgt, met vernieuwd inzicht en positiever het gesprek kunt ingaan. Iemand neemt bijvoorbeeld tijdens de vergadering altijd als eerst het woord en onderbreekt je als jij begint te praten. In plaats van dat je zegt: “Zeg, kan jij je mond niet eens een keer houden?”, zeg je: “Ik waardeer dat je enthousiast bent, ik zou het fijn vinden als je ook geduldig naar mij luistert.”
  • Je leert grenzen bewaken, die van jezelf en/of die in je gezin/team. Samen duidelijke afspraken maken helpt ons om verantwoordelijkheid te geven en te nemen.
  • Je besteedt liefdevolle aandacht aan je zelf. Je gunt jezelf tijd voor rust, reflectie en ontspanning.
  • Je leert actieve aandacht te bieden, met compassie. Je luistert zonder oordeel, zonder advies te geven, zonder te sturen. En je helpt je kind, leerling of een ander om zelf een oplossing te bedenken. Actieve aandacht kun je ook aan jezelf geven.

Je kunt dit leren in een workshop samen met anderen in een workshop van vier dagdelen of twee dagen. Je leert het van een karaktercoach (gecertificeerd als deugdenbegeleider en kindertolk). Het voordeel van een workshop is dat je van elkaar en elkaars ervaringen kunt leren. Heb je daar belangstelling voor, laat het weten. Neem contact op via de contactpagina, of bel 06-16965583.

 

 

 

Advertenties