Zet je zielskwaliteiten/deugden in

Wat voor iemand hoop je dat je kind wordt? Wat voor volwassene, vriend, collega, partner, ouder, werknemer of werkgever wil je zelf zijn? Je wil dat je kind gelukkig en succesvol is in het leven, net zoals je dat voor jezelf wenst. Maar wat is dan het allerbelangrijkste ingrediënt?

Het maakt niet uit waar je vandaan komt, of je naar een goede school gaat, of je superintelligent bent of rijke ouders hebt. Uit vele onderzoeken blijkt dat het belangrijkste dat een kind nodig heeft in het leven een sterk karakter is. Hiertoe heeft het kind wel het goede voorbeeld nodig van jou als ouder, want helaas leren onze kinderen niet op school hoe ze weerbaar en wijs worden.

Zielskwaliteiten en karaktervorming 

Wat hebben zielskwaliteiten en karaktervorming met elkaar te maken? Zielskwaliteiten, ook wel deugden genoemd, zijn je positieve karaktereigenschappen. Denk aan vriendelijkheid, vrijgevigheid, enthousiasme, creativiteit, doorzettingsvermogen, moed en geduld. We beschikken als mens over alle deugden, maar we hebben vaak van de één meer dan van de andere. Door te werken aan de balans ervan, zorg je ervoor dat je een sterk karakter ontwikkelt en in je kracht staat. 

Misschien toont je kind niet de deugden waarop je had gehoopt of ben je teleurgesteld dat je er als moeder niet in slaagt om zijn of haar gedrag te verbeteren. Misschien ben je verdrietig omdat je kind zo onzeker is en dat gesprekken niet helpen om het kind zelfvertrouwen te geven.

Wees niet gefrustreerd, teleurgesteld of verdrietig. Je bent heel goed in staat om je kind deugden aan te reiken die het nodig heeft in het leven. Vooral door het zelf vóór te doen, maar ook doordat je leert deugden te herkennen en te benoemen bij je kind, familieleden, kennissen en collega’s. Je leert anders kijken naar je kind, je omgeving en naar jezelf door ‘een deugdenbril’ op te zetten. Je zult ook zelf positiever in het leven staan, want je zult nieuwe deugden bij je zelf ontdekken.

Wat leer je tijdens de workshop?

52deugden

  • Je zult deugdentaal leren spreken

    Je leert met andere woorden zielskwaliteiten bij jezelf en anderen herkennen en benoemen. Woorden hebben veel kracht. De kracht om je te helpen, de kracht om je te helen en de kracht om je te kwetsen. Wees voorzichtig en zorgvuldig met deze kracht. Deugdentaal spreken helpt je om je woorden te wegen. Stel je voor dat je kind helpt met opruimen, dan volsta je niet met “Bedankt, wat goed van je,” maar “Bedankt, wat behulpzaam, betrokken of attent, dat je me helpt met opruimen.” Je leert dit ook binnen je gezin en op je werk toepassen.

  • Je herkent deugden bij jezelf

    Je herkent deugden die bij jou sterk ontwikkeld zijn – misschien wel te sterk –  en deugden die je best wat meer mag inzetten. Je bent bijvoorbeeld zo bescheiden, dat je best wat meer assertiviteit kan gebruiken.

  • Je herkent deugden bij anderen

    Je zult deugden herkennen achter het (voor jou) afkeurenswaardige gedrag van een ander, waardoor je de volgende keer dat je met deze persoon te maken krijgt, met vernieuwd inzicht en positiever het gesprek kunt ingaan. Iemand neemt bijvoorbeeld tijdens de vergadering altijd als eerst het woord en onderbreekt je als jij begint te praten. In plaats van dat je zegt: “Zeg, kan jij je mond niet eens een keer houden?”, zeg je: “Ik waardeer dat je enthousiast bent, ik zou het fijn vinden als je ook geduldig naar mij luistert.”

  • Je leert grenzen bewaken

    Je leert je eigen grenzen bewaken en/of die in je gezin/team. Samen duidelijke afspraken maken helpt ons om verantwoordelijkheid te geven en te nemen.

  • Je besteedt liefdevolle aandacht aan je zelf

    Je gunt jezelf tijd voor rust, reflectie en ontspanning. Je kunt anderen geen dienst bewijzen als je niet ook voor jezelf zorgt. Je leert ook hoe je van huishoudelijke klusjes en je werk een daad van aanbidding/ spirituele daad maakt, waardoor je er meer voldoening uit haalt en meer innerlijke rust ervaart.

  • Je leert actieve aandacht te bieden

    Je leert hoe je met compassie en onthecht (zonder dat je in het drama van de ander wordt meegesleurd) naar anderen kunt luisteren. Je luistert zonder oordeel, zonder advies te geven, zonder te sturen. En je helpt je kind, leerling of een ander om zelf een oplossing te bedenken. Actieve aandacht kun je ook aan jezelf geven.

Elk geloof en elke levensovertuiging vraagt van je dat je moeite doet om je hart rein te houden. Dat doe je door aan je karakter te werken, door je ego in bedwang te houden, het goede te doen en het slechte te vermijden. De workshop helpt je om jezelf en anderen eraan te herinneren om een betere versie van jezelf te worden.

Je kunt dit leren in een workshop samen met anderen in een workshop van vier dagdelen, waarbij je begeleid wordt door een kindertolk (ik coach mama’s en leerkrachten) . Het voordeel van een workshop is dat je van elkaar en elkaars ervaringen kunt leren. Heb je daar belangstelling voor, laat het weten. Neem contact op via de contactpagina,
of bel: 06-16965583.

Wil je meer weten over karaktervorming, zie dan ook de filmpjes van het Deugdenproject

 

Advertentie