Karaktervorming: ontwikkel je zielskwaliteiten

Wat voor iemand hoop je dat je kind wordt? Wat voor volwassene, vriend, collega, partner, ouder, werknemer of werkgever? Beantwoord deze vraag voor je verder gaat.

Als je wil dat je kind gelukkig en succesvol is in het leven, wat is dan het allerbelangrijkste ingrediënt?

Het antwoord:

Het maakt niet uit waar je vandaan komt, of je naar een goede school gaat, of je superintelligent bent of rijke ouders hebt. Uit vele onderzoeken blijkt dat het belangrijkste dat een kind nodig heeft in het leven is: een sterk karakter.

De profeet Mohammed vrede zij met hem zei:

Voorzeker, ik ben alleen gestuurd om de meest nobele deugden te vervolmaken.” (Boechari)

“De beste onder jullie is degene met het beste karakter.” (Boecharie)

Wat zijn deugden? 

Wat zijn dan die deugden waar de profeet vrede zij met hem het over heeft. Deugden zijn je zielskwaliteiten, je positieve (karakter)eigenschappen zoals vriendelijkheid, vrijgevigheid, enthousiasme, creativiteit, doorzettingsvermogen, moed en geduld. We beschikken als mens over alle deugden, maar we hebben vaak van de één meer dan van de andere.

Misschien toont je kind niet de deugden waarop je had gehoopt of ben je teleurgesteld dat je er als moeder niet in slaagt om zijn gedrag te verbeteren. Misschien ben je verdrietig omdat je kind zo onzeker is en dat gesprekken niet helpen om het kind zelfvertrouwen te geven.

Wees niet gefrustreerd, teleurgesteld of verdrietig. Je bent heel goed in staat om je kind deugden aan te leren die het nodig heeft in het leven. O.a. door het zelf voor te doen, maar ook doordat je leert deugden te herkennen en te benoemen bij je kind en bij anderen. Je leert anders kijken naar je kind, naar je omgeving en naar jezelf. Je zult dus zelf ook positiever in het leven staan.

Wat leer je tijdens de workshop?

52deugden

 • Je zult deugdentaal leren spreken

  Je leert met andere woorden zielskwaliteiten bij jezelf en anderen herkennen en benoemen. Words have great power. The power to help, the power to heal and the power to hurt. Use this power carefull. Deugdentaal spreken helpt je om je woorden te wegen. Stel je voor dat je kind helpt met opruimen, dan volsta je niet met “Bedankt, wat goed van je,” maar “Bedankt, wat behulpzaam, betrokken of attent, dat je me helpt met opruimen.” Je leert dit ook binnen je gezin toepassen.

 • Je herkent deugden bij jezelf

  Je herkent deugden die bij jou sterk ontwikkeld zijn – misschien wel te sterk –  en deugden die je best wat meer mag inzetten. Je bent bijvoorbeeld zo bescheiden, dat je best wat meer assertiviteit kan gebruiken.

 • Je herkent deugden bij anderen

  Je zult deugden herkennen achter het (voor jou) afkeurenswaardige gedrag van een ander, waardoor je de volgende keer dat je met deze persoon te maken krijgt, met vernieuwd inzicht en positiever het gesprek kunt ingaan. Iemand neemt bijvoorbeeld tijdens de vergadering altijd als eerst het woord en onderbreekt je als jij begint te praten. In plaats van dat je zegt: “Zeg, kan jij je mond niet eens een keer houden?”, zeg je: “Ik waardeer dat je enthousiast bent, ik zou het fijn vinden als je ook geduldig naar mij luistert.”

  “De gelovige is een spiegel voor de (andere) gelovige. En de gelovige is een broeder voor de (andere) gelovige die hem beschermt tegen verlies en hem beschermt wanneer hij afwezig is.”  (Aboe Dawoed)

  Je leert grenzen bewaken

  Je leert je eigen grenzen bewaken en/of die in je gezin/team. Samen duidelijke afspraken maken helpt ons om verantwoordelijkheid te geven en te nemen.

 • Je besteedt liefdevolle aandacht aan je zelf

  Je gunt jezelf tijd voor rust, reflectie en ontspanning. Je kunt anderen geen dienst bewijzen als je niet ook voor jezelf zorgt. Je leert ook hoe je van huishoudelijke klusjes en je werk een daad van aanbidding/ spirituele daad maakt, waardoor je er meer voldoening uit haalt en meer innerlijke rust ervaart.

 • Je leert actieve aandacht te bieden

  Je leert hoe je met compassie en onthecht (zonder dat je in het drama van de ander wordt meegesleurd) naar anderen kunt luisteren. Je luistert zonder oordeel, zonder advies te geven, zonder te sturen. En je helpt je kind, leerling of een ander om zelf een oplossing te bedenken. Actieve aandacht kun je ook aan jezelf geven.

 •  Je leert wat de relatie tussen deugden en de islam is

  Het is in de islam van groot belang dat je je hart rein houdt. Je hart rein houden doe je door aan je karakter te werken, door je ego in bedwang te houden, het goede te doen en het slechte te vermijden. De workshop helpt je om jezelf en anderen eraan te herinneren om een betere versie van jezelf te worden.

Je kunt dit leren in een workshop samen met anderen in een workshop van vier dagdelen of twee dagen. Je leert het van een karaktercoach (gecertificeerd als deugdenbegeleider en kindertolk). Het voordeel van een workshop is dat je van elkaar en elkaars ervaringen kunt leren. Heb je daar belangstelling voor, laat het weten. Neem contact op via de contactpagina, of bel 06-16965583.

 

 

 

Advertenties