Je kunt een ander niet gelukkig maken

Jij bent niet verantwoordelijk voor het geluk van een ander.
En een ander is niet verantwoordelijk voor jouw geluk.

Het gebeurt zo vaak, dat we teleurgesteld zijn in of boos zijn op in een ander. Eigenlijk betekent dit dat de ander niet voldoet aan onze verwachtingen.

Je kunt de ander niet veranderen

Misschien heb je je verwachtingen wel uitgesproken. Misschien heb je wel aangegeven wat jij wil dat de ander doet. De vraag is of de ander daar wel aan wil of kΓ‘n voldoen.
Jij kunt de ander in elk geval niet veranderen. Je kunt hem of haar hoogstens manipuleren om zich anders te gedragen. Maar dan zijn jullie beiden niet integer en oprecht, niet naar de ander en niet naar jezelf.

happiness

Waarom trek je je de kritiek van een ander zo aan?

Misschien ben jij degene die zou moeten veranderen volgens de ander. Misschien krijg je ladingen kritiek over je heen en vind je dat steeds zwaarder worden. Stel je zelf dan de vraag waarom je je die kritiek zo aantrekt. Vaak is dat zo omdat we zelf ook niet tevreden zijn over onszelf. Dat we onzeker zijn en niet stevig in onze schoenen staan. Dat we zelf onze grootste criticus zijn!

Stel je zelf vier vragen

Hoe dan ook? Wat je ook verwacht, wat je ook wenst, wat je je ook aantrekt: dit zijn allemaal slechts gedachten. Het is niets meer en niet minder dan dat.

Stel je zelf de volgende vragen als je een gedachte hebt over iemand anders:

  • Is het waar?
  • Weet je 100 procent zeker dat het waar is?
  • Hoe reageer je, wat doe je, als je die gedachte gelooft?
  • Wie of wat zou je zijn zonder die gedachte?

Als je jezelf de vraag stelt, of het waar is – die gedachte van jou – keer dan in jezelf, stel je ziel die vraag en luister naar het antwoord dat van binnenuit komt. Herhaal dezelfde vraag nog eens, maar dan met ‘Weet je 100 procent zeker dat het waar is?’

Bij de volgende vraag: ‘Hoe reageer je of wat doe je, als je die gedachte gelooft?’ vraag je jezelf af, hoe je reageert (wat je zegt en doet), maar ook welke emoties naar boven komen en wat er in je lichaam gebeurt als je de gedachte gelooft.

Het is de gedachte die je ongelukkig maakt

De vraag ‘Wie of wat zou je zijn zonder die gedachte’ zal je tonen, dat wat jij denkt echt slechts een gedachte is. Je zult aanvoelen dat JIJ het bent die deze gedachte heeft. Het is niet de gebeurtenis, de persoon die jou ongelukkig maakt, maar het is de gedachte!

Wat de ander wel of niet doet, daar hebben wij in feite niets over te zeggen. Hebben we niet al genoeg aan ons eigen hoofd?

Je bent kortom verantwoordelijk voor je eigen geluk. Je kunt jezelf gelukkig denken. De eerste stap is: DENK JEZELF NIET ONGELUKKIG!

 

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s