Zo binnen zo buiten

Het zijn heftige tijden waarin we leven. We leven van lockdown naar lockdown. De afstand tussen de mensen is groter geworden. Familie mag niet zo maar op bezoek komen. Familiebanden worden verbroken vanwege onenigheid over de gezondheid. Het vertrouwen in het zelfgenezende vermogen van het lichaam is zoekgeraakt. We hebben ons vertrouwen gesteld in de man met de witte jas en in de man met de blauwe das.

De heftigheid van de buitenwereld dringt zich een weg naar binnen. Van buiten naar binnen. De buitenwereld wordt dan de spiegel voor onze binnenwereld. Zo buiten zo binnen. Al die heftigheid, al die onrust is niet goed voor onze algehele welzijn, voor onze gezondheid.

Hoe je er ook in staat – of je nu gelooft dat vaccins de weg uit de crisis naar vrijheid zijn; of juist de weg naar een dictatuur; of je nu bang bent voor ziekte en dood; of voor de gevolgen van de vaccins en de maatregelen – angst maakt je ziek. Angst is besmettelijk. Angst en onrust zorgen er voor dat jij uit je evenwicht wordt gebracht. Dat je bij jezelf weg gaat. Dat je God vergeet. Vergeet om op Hem te vertrouwen.

Hoe je er ook in staat – innerlijke vrede is het enige dat jouw angst, jouw zorgen op kan lossen. Hoe heftig de buitenwereld ook is, je hoeft het niet binnen te laten komen. Je kunt het aanschouwen, zoals je naar de kolkende, onstuimige zee kijkt vanaf het strand. Je hoeft niet in de woeste golven te duiken en je mee te laten sleuren in chaos en onzekerheid.

Het draait allemaal om je gedachten, die zowel uit jezelf als van buitenaf komen (de weswes, de influisteringen). Die gedachten gaan razendsnel en automatisch. Je hebt er geen directe controle over.

Maar na deze eerste reactie, ben je wel in staat om in te grijpen. Je kunt de regie weer terugnemen. Je bent geen willoos en machteloos slachtoffer van je gedachten. Je kunt de gedachten ontkrachten, ombuigen, omkeren. Als jij blijft vasthouden aan je gedachten, houden zij jou vast. En dan kunnen ze je ziek maken, zowel geestelijk als lichamelijk. Maar als jij die destructieve gedachten stopt, stopt ook het proces in het lichaam.

Het is niet makkelijk, maar het is wel mogelijk. Je hebt altijd weer een keus, want je bent geschapen met een vrije wil. De keuzes die jij maakt, hoeven niet dezelfde te zijn als die van mij. Als ik denk dat mijn lichaam het prima af kan zonder vaccins, is dat mijn keus en verantwoordelijkheid. Als jij denkt dat de vaccins jouw lichaam zullen beschermen, is dat jouw verantwoordelijkheid. Voor ons beiden geldt dat we niet bang moeten zijn als we de keus maken, maar dat we vertrouwen hebben in de uitkomst.

Op het moment dat jij kiest voor innerlijke rust en vertrouwen, zal de buitenwereld niet meer zo hard binnenkomen. De buitenwereld is dan niet meer jouw spiegel waar jij op reageert, je bent er niet meer van afhankelijk van, je raakt er niet gefrustreerd door of ongelukkig van.

Het is andersom. Jij bent de spiegel en de buitenwereld reageert op jouw innerlijke vrede. Zo binnen, zo buiten.

afb. pixabay.com

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s