Durf jezelf kwetsbaar op te stellen

“Jezelf kwetsbaar opstellen betekent niet dat je een open boek bent en je ziel zomaar moet blootleggen voor iedereen. Het gaat er gewoon om dat je je verdediging laat zakken.” (David R. Hamilton)

Ik kan me nog herinneren dat de expert die van buiten de school kwam, tegen mij zei: “Durf je kwetsbaar op te stellen als leidinggevende, je hebt een warme persoonlijkheid.” Zijn woorden raakten mijn hart. Hij heeft hoogstwaarschijnlijk geen idee, dat zijn woorden tot vandaag de dag nog resoneren.

harnas_3-e1533132677102.jpg
Het is doodeng om je harnas af te leggen

Ik was schoolleider op een zwakke school – een basisschool waar de onderwijskwaliteit nog onvoldoende was –Β  en mijn team en ik deden hard ons best om uit die positie te komen. Maar het leek of dat niet gezien werd en niet gewaardeerd werd. En dan vroeg men mij: “Hoe komt het dat het niet lukt?” En als ik naar mijn beste weten antwoord gaf, zei men: “Nee, dat is het niet. Zeg ons wat het werkelijk is!” Ik voelde me bij elke wedervraag verder de hoek in gedreven. Ik wou het liefst wegvluchten, maar dat kon ik natuurlijk niet maken, want ik was een professional. “Stel je nu gewoon kwetsbaar op,” zeiden ze. Maar dat deed ik toch de hele tijd al. Ik deed zo enorm mijn best om de school te redden. Wat moest ik nog meer doen? Ik antwoordde: “Als ik niet voldoe, ontsla me dan!” Ik dacht: nou, als dat nou niet kwetsbaar is, weet ik het ook niet meer en ik voelde mijn keel dik worden en de tranen in mijn ogen prikken. Maar dan zou me niet overkomen, dat ze mij zouden zien huilen. Dus ik verbeet en vermande me.

Laten leerde ik om, als je je emotioneel voelt worden, dat je dit dan gewoon even benoemt. Dan zakken de emoties vanzelf. Maar dat wist ik toen nog niet.Β Β 

Wat was ik verward, verstrikt in emoties! Ik had me niet kwetsbaar opgesteld, ik had me als een slachtoffer opgesteld. Ik voelde me gebroken. Een dag lang lag ik vervolgens in mijn bed te huilen. Waarom wist ik niet precies. Het leek alsof ik iets verloren was. Iets van mezelf. En dat was ook zo. Ik was mezelf niet trouw gebleven.

Het heeft jaren geduurd dat ik de woorden van de expert werkelijk begreep: stel je kwetsbaar op, je hebt een warme persoonlijkheid. Ik had een muur opgebouwd om mezelf te verdedigen. Die muur had me in de puberteit goed gediend, want ik was de puberteit ongeschonden doorgekomen. Ik had zo mijn best gedaan om vooral nΓ­et op te vallen, zodat ik niet zou worden gepest. Maar nu waren ze alsnog door de muur heen gebroken en hadden ze mij klein gekregen.

Het is ook niet eenvoudig om je kwetsbaar op te stellen. Dat vergt van je, dat je echt bent, en eerlijk tegenover de ander en jezelf. Het vergt moed, want het is doodeng, als je je harnas aflegt.Β Je loopt de kans dat ze je alsnog niet aanvaarden. Maar…Β  als je echt en eerlijk bent, maakt je dat niet meer uit. Jij bent trouw gebleven aan jezelf. En dat is het belangrijkste waar het om gaat bij kwetsbaarheid.

Trouw blijven aan jezelf, aan jouw waarden, aan jouw idealen en daarover vrijuit spreken zonder jezelf te verdedigen, wat een ander daar ook van mag denken of van zeggen. Dat is kwetsbaar, maar ook heel krachtig. (Beanoor)

Wil jij weten wat jouw belemmeringen zijn om je kwetsbaar op te stellen? Wil jij weten hoe je krachtiger en moediger kunt worden, en de waarheid kunt zeggen, zonder boos te worden en zonder jezelf te verliezen, zonder muurtjes of harnas, volg dan samen met anderen een basiscursus deugden of bezoek mij voor een persoonlijk consult. Zie pagina contact.

afb. wikimedia.org/

 

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s